Resepi Nasi Beriani Simple Tapi Padu!


Hai korang! 👋 Hari ni aku nak share satu resepi yang confirm buat korang terliur – Nasi Beriani Simple yang sedap gila tapi tak renyah langsung nak masak. Kalau korang jenis suka makan nasi beriani tapi malas nak hadap resepi yang panjang berjela, haa yang ni memang sesuai sangat!


Bahan-bahan (untuk 4 orang makan):

Untuk nasi:

2 cawan beras basmati (rendam 30 minit)

3 cawan air

2 sudu besar minyak sapi (kalau tak ada, guna minyak masak pun ok)

1 batang kayu manis

3 biji bunga cengkih

2 biji buah pelaga

1 helai daun pandan

Garam secukup rasa

Sedikit pewarna kuning (optional, untuk efek beriani)


Untuk ayam beriani:

500g ayam – potong sederhana

1 biji bawang besar – hiris

3 ulas bawang putih – cincang

1 inci halia – cincang

2 sudu besar rempah beriani (boleh beli yang ready-made)

1/2 cawan yogurt

1 biji tomato – potong dadu

Garam dan gula secukup rasa

Minyak untuk menumis


Cara-cara:

1. Masak nasi dulu: Panaskan minyak sapi, tumis kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan daun pandan sampai naik bau. Masukkan beras yang dah ditos, kacau sekejap. Tambah air dan garam, masak macam biasa. Kalau nak cantik, titik sikit pewarna kuning atas nasi masa tengah masak.

2. Ayam beriani simple: Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sampai wangi. Masukkan rempah beriani, kacau rata. Tambah ayam, tomato, yogurt, garam dan gula. Masak sampai ayam empuk dan kuah pekat. Siap!

3. Hidang dengan gaya: Letak nasi dalam pinggan, senduk ayam beriani atas nasi, tabur bawang goreng dan daun ketumbar kalau ada. Kalau rajin, boleh tambah acar timun dan papadom. Fuhh, lengkap!


Senang je kan? Tak perlu berjam-jam kat dapur, tapi hasil dia tetap beriani vibes yang padu. Kalau korang cuba resepi ni, jangan lupa komen kat bawah tau! 😄

Nak lagi resepi simple macam ni? Stay tuned kat blog ni – resepi mudah, rasa mewah!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Resepi Daging Masak Asam Kunyit Simple dan Mudah