Resepi Tomyam Seafood Simple Tapi Kaw!
Hello geng dapur! Hari ni kita masak Tomyam Seafood – resepi yang confirm buat tekak puas hati. Pedas, masam, berapi sikit, memang ngam makan dengan nasi putih panas. Tak perlu bahan pelik-pelik, semua boleh cari kat dapur sendiri je.
Resepi ini sesuai untuk 4 orang makan.
Bahan-bahan:
Bahan utama:
- 300g udang – buang kulit & bersihkan
- 200g sotong – potong ikut suka
- 1 cawan isi ketam (kalau ada ketam bunga pun boleh) - optional
- ½ biji bunga kobis – potong kecil
- 1 batang serai – ketuk
- 3 helai daun limau purut
- 1/2 biji bawang besar
- 1 biji bawang Holland – hiris gelang
- 1 biji tomato – belah 4
- 1 biji cili merah – hiris serong
- 1 sudu besar pes tomyam
- 3 cawan air
- 1 sudu besar sos ikan
- Garam secukup rasa
- Jus limau nipis – ikut suka
Cara-cara:
-
Rebus bahan asas:
Didihkan air dalam periuk. Masukkan serai, daun limau purut dan bawang besar. Biar mendidih bagi kuah naik bau. -
Masukkan pes tomyam:
Kacau pes tomyam dalam kuah. Tambah sos ikan dan garam. Rasa dulu, kalau kurang masam boleh tambah limau nipis nanti. -
Masukkan bunga kobis & seafood:
Masukkan bunga kobis dulu dan biar lembut sikit. Lepas tu baru masukkan udang, sotong dan isi ketam. Masak sekejap je, cukup sampai seafood masak elok. -
Akhir sekali:
Masukkan cili merah, bawang Holland dan tomato. Biar sekejap je supaya kekal rangup dan segar. Tambah jus limau nipis. Tabur daun ketumbar kalau suka. Siap!
Senang je kan? Tak sampai setengah jam dah siap semangkuk tomyam seafood yang padu. Kalau korang suka resepi ni, jangan lupa share dengan kawan-kawan atau cuba sendiri kat rumah. Lagi best kalau makan panas-panas dengan nasi putih – confirm licin periuk!
Jumpa lagi dalam resepi seterusnya. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera! 🍤🍲
Ulasan
Catat Ulasan