Resepi Mee Rebus Terengganu
Bahan-bahan:
- 1 bungkus mee kuning
- ayam potong kecil (nak guna seefood pun boleh)
- telur (ikut suka berapa nak)
- lada hitam 2 sudu kecil* (lebih lagi ummpp)
- bawang merah 3 ulas*
- bawang putih 3 ulas* (tumbuk bahan *)
- air secukupnya
- perasa
- air asam jawa sikit. nak rasakan masam-masam pedas.
Sayur-sayuran
- kobis
- sawi madu
- tomato
- carrot
- cili besar
Cara-cara:
- - panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sehingga naik bau, masuk ayam @ seefood. Sebati semua, masukkan air (kena masuk banyak sebab berkuah)
- - masukkan segala jenis sayur dan air asam jawa
- - masukkan garam dan gula
- - pecahkan telur sebiji-sebiji, jangan kacau ya. Bagi masak telur tu
- - last sekali masukkan mee.. Siap..
P/S: Makan panas-panas. Jangan biar lama nanti kembang. Kalau nak makan lambat, asingkan mee dengan kuah. Mee celur sekejap sahaja.
- biasa makan ni tuang sikit sos cili atau makan dengan cili jeruk perah asam limau sikit.
- makan dengan sambal kicap pun boleh.
.....selamat mencuba.......
Kredit Resepi: Norashikin Ismail via MAHN
SUMBER : Ibu Resepi
Wow Sedap...
BalasPadam