Resepi Puding Sagu Gula Melaka
Bahan-bahan Sagu:
Cara-Cara:
Kuah Susu Kastard
Oleh: Azie Kitchen
Bahan-bahan:
kredit resepi bertulis : aziekitchen.com
kredit resepi video : Nadzcatering
resepi video & bertulis adalah dua resepi berbeza, boleh pilih mengikut kesukaan anda
- 1 cawan biji sagu warna putih
- 1 liter air
- 1 helai daun pandan - carik & simpul
- Pewarna kegemaran
- Jagung manis
Cara-Cara:
- Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam atau sehingga agak kembang sedikit. Kemudian toskan airnya.
- Didihkan air bersama daun pandan dalam periuk. Setelah mendidih, masukkan sagu tadi dan masak sehingga sagu bertukar jernih. Tutup api dan biarkan seketika.
- Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir untuk buang kanji. Titiskan warna kegemaran dan kacau menggunakan garfu.
- Tuangkan ke dalam acuan yang disukai. Masukkan dalam peti sejuk untuk disejukkan.
- 1 ketul gula melaka
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan air
- 1 helai daun pandan - carik & simpul
- Satukan semua bahan. Masak hingga gula larut dan pekat kemudian tapis.
- Susu cair; atau
- Kuah susu kastard - resepi di bawah sekali
- Keluarkan sagu dari acuan.
- Masukkan dalam mangkuk.
- Tuang gula melaka dan susu cair.
- Letak sesudu jagung manis.
- Sedia untuk dinikmati. Sedap dimakan sejuk sejuk.
Kuah Susu Kastard
Oleh: Azie Kitchen
Bahan-bahan:
- 1 tin susu cair
- 4 cawan air
- 3 sudu besar tepung kastard
- Gula secukup rasa
- 1/2 sudu kecil garam
- Campurkan semua bahan diatas.
- Masak sehingga semuanya larut. Sentiasa kacau hingga mendidih.
- Kuah sedia digunakan untuk dimakan bersama puding sagu dan jagung manis.
kredit resepi bertulis : aziekitchen.com
kredit resepi video : Nadzcatering
resepi video & bertulis adalah dua resepi berbeza, boleh pilih mengikut kesukaan anda
Ulasan
Catat Ulasan