Resepi Kek Coklat Berhantu


Bahan kek A:

  • 1 cawan susu segar
  • 1 cawan minyak jagung
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula kastor
  • 2 biji telur

Bahan kek B:

  • 1 cawan tepung kek
  • 1 tbsp baking powder

Bahan krim:

  • 250 gram krim cheese
  • 500 gram whipping cream
  • 4 tbsn susu pekat

Bahan curahan coklat:

  • 100 gram dark choc
  • 100 gram whipping cream
  • 1 tspn nutella
  • 1 tspn glucose

Cara penyediaan:

  1. Masakkan bahan A hingga suam dan tidak berketul, kemudian masukkan bahan B. Kacau sebati
  2. Masukkan adunan ke dalam bekas aliminium foil dan kukus selama 25-30 minit.
  3. Untuk membuat krim, pukul creamcheese bersama susu pekat hingga sebati. Kemudian masukkan whipping cream. Pukul hingga kembang.
  4. Untuk membuat curahan coklat, satukan semua bahan dan cairkan menggunakan kaedah double boiler. Sedia digunakan.
  5. Kek tadi hendaklah dipotong kepada 2 lapisan. Kemudian lapiskan kek dan krim.
  6. Untuk lapisan atas sekali, curahkan coklat. Sejukkan dan sedia dihidang






Kredit: seminitresepi.com

Ulasan